donderdag 3 juli 2014

Suid-Afrikaanse wijne: Baie lekker!


Ah! Wij Nederlanders hebben altijd al wat met de Kaap gehad en zijn direct verantwoordelijk voor het ontstaan van de wijnbouw aldaar.
Als we nu zien wat daar van geworden is worden we oprecht  (en terecht) blij!
De invloed van gevluchte Franse Hugenoten die de geloofsvervolging ontvluchtten, met een (met gevaar voor eigen leven) meegesmokkelde wijnstok in hun bagage, heeft zich reeds lang doen gelden.

Zo ook de familie Malan die al in 1688 voet zette op Afrikaanse bodem en nu de tiende generatie aan het hoofd van het bedrijf heeft.
Frans Malan was degene die in de jaren '60 de innovatieve voortrekker was en heel Zuid-Afrika wees op hun potentieel voor het maken van fijnen wijnen en bracht veel nieuwe wijnen voort.
Hij ontwikkelde de inmiddels beroemde Méthode Cap Classique, een mousserende wijn gemaakt zoals in Champagne sinds 1971.
Een wijn die inmiddels blind niet van Champagne is te onderscheiden!
Het enige onderscheid is zijn prettige prijsstelling.

Van het huis Simonsig (genoemd naar het fantàstische uitzicht op de imposante Simonsberg in het district Stellenbosch vlakbij Kaapstad, zie boven) hebben we inmiddels een uitgebreide selectie wijnen in het assortiment opgenomen.
Denk daarbij aan Chenin blanc ‘sur Lie’, met zijn tonen van tropische vruchten en citrusfruit, de stuivend frisse Sauvignon blanc en de mooie brede Chardonnay in wit.
In rood een heel divers gamma uiteenlopend van de bessig-sappige en mild kruidige Pinotage, een toegankelijke Cabernet-Shiraz en de recent (sinds 2009) gelanceerde SMV, een combinatie van Syrah, Mourvèdre en de witte Viognier, met zijn gelaagde complexe smaak van donkere kersen, rijp rood fruit en een hint van pure chocolade op de achtergrond.
Heel geschikt om bij vlees met paddenstoelen risotto, goulash of een goede steak met groene pepersaus te serveren.

De topcuvée 'Frans Malan' is een ‘Cape blend’ met als basis de Kaap-eigen Pinotage druif aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot, een dijk van een wijn met intense smaak en een gelaagde, complexe smaak. 
Het serveren van deze wijn maakt elke gelegenheid tot een waar feest!
Deze prachtwijn serveer je het best bij runder médaillons met kruidenkorst, langzaam gegaarde varkensbuik of een gebakken struisvogelbiefstuk.
In het seizoen ook een uitstekend begeleider van grof wild als hert-en ree biefstukjes of wilde eend. 

De andere klassieke topper ’Tiara’ is een heuse Bordeaux-blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc en Malbec.
Het is terecht de kroon op het hele assortiment en is vanaf zijn lancering in 1992 een icoon geworden.
Deze wijn heeft in eerste instantie een klassieke geur van cederhout, zwarte bessen, mokkakaneel en vanille en na contact met de zuurstof ontvouwt zich een fraai boeket van viooltjes en moerbeien.
De mooi rijpe tannines geven het geheel een goede ruggengraat en een bewaarpotentieel van vijf jaar.
Serveer hem bij een eenvoudig maar smaakrijk gerecht als traditionele runderstoofschotel, entrecôte van de houtskoolgrill of, heel Afrikaans, een springbok biefstukje!
Wij zijn trots op al deze mooie aanwinsten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten