Ah! Wij Nederlanders
hebben altijd al wat met de Kaap gehad en zijn direct verantwoordelijk voor het
ontstaan van de wijnbouw aldaar.
Als we nu zien wat daar
van geworden is worden we oprecht (en
terecht) blij!
De invloed van gevluchte
Franse Hugenoten die de geloofsvervolging ontvluchtten, met een (met gevaar
voor eigen leven) meegesmokkelde wijnstok in hun bagage, heeft zich reeds lang
doen gelden.
Zo ook de familie Malan die al in 1688 voet zette op Afrikaanse bodem en nu de tiende generatie aan het
hoofd van het bedrijf heeft.
Frans Malan was degene die in de jaren '60 de innovatieve voortrekker was en heel Zuid-Afrika wees op hun potentieel voor
het maken van fijnen wijnen en bracht veel nieuwe wijnen voort.
Hij ontwikkelde de inmiddels
beroemde Méthode Cap Classique, een mousserende wijn gemaakt zoals in Champagne
sinds 1971.
Een wijn die inmiddels
blind niet van Champagne is te onderscheiden!
Het enige onderscheid is
zijn prettige prijsstelling.
Van het huis Simonsig
(genoemd naar het fantàstische uitzicht op de imposante Simonsberg in het
district Stellenbosch vlakbij Kaapstad, zie boven) hebben we inmiddels een uitgebreide
selectie wijnen in het assortiment opgenomen.
Denk daarbij aan Chenin
blanc ‘sur Lie’, met zijn tonen van tropische vruchten en citrusfruit, de stuivend frisse Sauvignon blanc en de mooie brede Chardonnay in wit.
In rood
een heel divers gamma uiteenlopend van de bessig-sappige en mild kruidige Pinotage, een toegankelijke Cabernet-Shiraz
en de recent (sinds 2009) gelanceerde SMV, een combinatie van Syrah, Mourvèdre en de
witte Viognier, met zijn gelaagde complexe smaak van donkere kersen, rijp rood fruit en een hint van pure chocolade op de achtergrond.
Heel geschikt om bij vlees
met paddenstoelen risotto, goulash of een goede steak met groene pepersaus te serveren.
De topcuvée 'Frans Malan' is een ‘Cape blend’ met als basis
de Kaap-eigen Pinotage druif aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot, een
dijk van een wijn met intense smaak en een gelaagde, complexe smaak.
Het serveren van deze wijn
maakt elke gelegenheid tot een waar feest!
Deze prachtwijn serveer je
het best bij runder médaillons met kruidenkorst, langzaam gegaarde varkensbuik of
een gebakken struisvogelbiefstuk.
In het seizoen ook een uitstekend
begeleider van grof wild als hert-en ree biefstukjes of wilde eend.
De andere
klassieke topper ’Tiara’ is een heuse Bordeaux-blend van Cabernet Sauvignon,
Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc en Malbec.
Het is terecht
de kroon op het hele assortiment en is vanaf zijn lancering in 1992 een icoon
geworden.
Deze wijn
heeft in eerste instantie een klassieke geur van cederhout, zwarte bessen, mokka, kaneel en
vanille en na contact met de zuurstof ontvouwt zich een fraai boeket van
viooltjes en moerbeien.
De mooi rijpe
tannines geven het geheel een goede ruggengraat en een bewaarpotentieel van vijf
jaar.
Serveer hem bij
een eenvoudig maar smaakrijk gerecht als traditionele runderstoofschotel,
entrecôte van de houtskoolgrill of, heel Afrikaans, een springbok biefstukje!
Wij zijn trots op al deze mooie aanwinsten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten