donderdag 24 juli 2014

Alcoholvrij & Alcoholrijk: samen een geweldige combinatie!

Afgaand op de aanhef denkt u misschien aan een Rum & Cola maar niets is minder waar!
De mixdrankjes waar het hier over gaat zijn combinaties van het verse sap van vruchten en het destillaat dat eruit gewonnen wordt.

In elke wijnstreek wordt natuurlijk ook gedestilleerd en zo is het waarschijnlijk per ongeluk gekomen dat er destillaat in een vat met vers geperst sap is gedaan.
Door het verhoogde alcoholpercentage kon het sap niet meer gaan gisten en bleven dus alle druivensuikers in de drank evenals de natuurlijk fruitsmaken van de rijpe druif.
Je kunt je voorstellen wat een verrassing zoiets moet zijn geweest toen ze het gingen proeven...
Sindsdien is deze truuk in tal van wijngebieden en regio's voor andere drank toegepast, waarvan de bekendste wel de Pineau des Charentes  uit de cognac streek is.
Voor de Vieux Pineau van Château Montifaud in de Petite Champagne regio worden het verse sap en jonge ongerijpte cognac gemengd en voor minstens 7 jaar in houten vaten gerijpt om te 'huwen' tot een heerlijk  fruitig en zacht zoet aperitief.
Heerlijk voor de maaltijd, lekker bij wat verse vruchtjes en het kaasplankje.

Ook het huis Giboin uit de kleine regio van de Borderies maakt op beperkte schaal Pineaux in alle kleuren.
Hier zijn de jongere Pineaux een interessante mix van steeds een vijfde deel jonge Pineau van de laatste oogst, de vorige oogst en 3, 4, en 5 jaar gerijpte Pineaux.
De lang gerijpte Reserve Pineaus liggen minimaal 10 of meer jaren op vat.


In de zuidelijker gelegen Armagnac regio wordt hetzelfde principe gebruikt om de Floc de Gascogne te maken.
Hoewel  op dezelfde manier gemaakt is de smaak toch anders dan de Pineau uit Cognac.
De manier van destilleren is hier anders (continue destillatie in 1 keer tegenover discontinuë destillatie in alambics in cognac.) en de gebruikte druivenrassen hebben ook zo hun eigen karakteristieken.
Probeer dit verrassende drankje op een warme dag lekker ijskoud en je bent direct verk(n)ocht!
Het prettige aan deze drankjes is dat het alcohol percentage niet extreem hoog is: meestal zo rond de 17 % vol.

In de Noord Franse regio Normandiè wordt het idee toegepast op het drankje Pommeau de Normandie wat (niet heel verrassend misschien...) een combinatie is van vers appelsap en jonge Calvados.
Het bekende Château du Breuil maakt een hèle lekkere!
Met zijn smaak van karamel-appeltjes, fris mild zoetje en een heerlijke fruitigheid van gedroogde appel is dit, goed koel geserveerd, een echt e topper.
Als aperitief maar ook bij een kaasplankje of dessert, om van appeltaart maar te zwijgen...MMMmmmm!
Gun je smaakpapillen eens een mooie nieuwe ervaring...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten