donderdag 19 juni 2014

Cognac, helemaal terug van weggeweest... EN HOE??!!!!

Het kan weer: cognac is nog nooit zo hard op weg geweest als nu om weer hip te worden en te getuigen van de goede smaak van de drinker ervan.
Lang heeft de regio op zijn lauweren gerust en was langzaam, maar zeker,  afgegleden naar een oubollig oude mannetjes-imago.

De industrie is inmiddels wakker geworden en ziet nu nieuwe spannende mogelijkheden om cognac bij jeugdiger drinkers in het glas te krijgen.
Denk eens aan een VSOP met ijsblokjes, een geheel andere manier van drinken waarbij de branderige toon van de alcohol naar de achtergrond verdwijnt en de fruitige tonen benadrukt worden.
Ook een smakelijke verrassing is de mix van jonge cognac met Tonic (en geloof mij maar, dit doet echt geen pijn...)

Verder zie je ook steeds vaker moderne kunstenaars labels versieren voor cognacs zoals bijvoorbeeld Hennessy een aantal straatartiesten labels heeft laten maken.
De beroemde kunstenaar Futura heeft een aantal limited editions opgesierd met zijn vrolijk gekleurde kunstwerken.

Een meer vernieuwende trend is die van kleine huizen om cognac te bottelen met leeftijd- of jaargang aanduiding net zoals bij whisky gebruikelijk is want de genieter van nu wil weten wat er zijn fles zit.
De aanduidingen van de grote huizen hebben veel pretenties maar staan slechts zeer beperkt garant voor de leeftijden: VS is gegarandeerd 2,5 jaar op vat gerijpt, VSOP is gegarandeerd 4,5 jaar oud, Napoleon en XO minimaal 6,5 jaar.
XO (extra old of exceptionally old) kan dus zowel gebruikt worden voor cognacs van 7 jaar oud als voor cognacs van 50 jaar of ouder...

Het probleem voor de grote huizen zit hem in het feit dat je alleen de leeftijd op fles mag vermelden als de vaten onder toezicht van een rijksambtenaar bij het vullen zijn verzegeld.
Slechts een keer per jaar mag (weer onder toezicht) een monster genomen worden ter controle van de rijping.
De ambtenaar moet worden ingehuurd voor al deze handelingen en dat kost zeer veel geld, zeker als er een paar honderdduizend fusten liggen te rijpen...
De kleine producenten haken hier wel op in en zo hebben we fraaie cognacs van Château Montifaud (1e en 2e cru) waar precies de leeftijd op vat vermeld is.

Cognac is een regio die verdeeld is in 6 zones (crus) met verschillende ondergrond en karakter.
* De Grande Champagne en Petite Champagne zijn genoemd naar de sterk kalkhoudende ondergrond (van het Latijnse 'Campania') en heeft niets van doen met de bekende mousseux uit het Champagnegebied, behalve dan dat de Romeinen de ondergrond herkenden als dezelfde als in dat gebied, en ze dat Campania genoemd hadden...
Deze cognacs rijpen langzaam en hebben zeer veel verfijning en elegantie.
* De Borderies is de kleinste cru en geeft rijke ronde en vlezige cognacs met mooie fruittonen die zich relatief snel ontwikkelen.
Dit laatste gegeven is ook de reden dat de grote huizen zeer veel interesse hebben in de cognacs uit de streek om hun assemblages snel meer rondeur te geven.
* De Fins Bois (4e cru), met zijn meer zanderige ondergrond, levert milde, frisse cognacs met elegantie op die meestal zeer redelijk geprijsd zijn.
* De Bons Bois en Bois Ordinaires worden meestal niet op zichzelf gebotteld maar als 'vulmiddel' gebruikt bij standaard cognacs van de grote producenten.

Kom eens in de winkel om te zien wat we te bieden hebben.
Wij helpen u graag bij uw keuze.

Bart & Stefan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten