donderdag 10 juli 2014

Oranjebitter, een mooie drank met een rijke historie.

De oorsprong van het bekende, en vaak als een traditioneel 'noodzakelijk kwaad' geziene, drankje Oranjebitter is in de vroege 17de eeuw ontwikkeld om te toosten op diverse door prins Frederik Hendrik gewonnen veldslagen.
De drank werd oorspronkelijk 'Oranjelikeur'genoemd en was gezoet.
Tot begin 19de eeuw leeft het een bescheiden bestaan en is nauwelijks bekend.
Nadat de eerste echte Oranje koning Willem I gekroond wordt brengt men de drank commercieel op de markt en nu zonder aangezoet te zijn waardoor de milde bitters van de curaƧao schilletjes duidelijker te proeven zijn.
Zo ontstond het Oranjebitter.
Bij gelegenheden waarbij de Koninklijke familie iets van doen heeft wordt traditioneel deze drank geschonken.


Tegenwoordig is de smaak weer aangepast aan de huidige 'mode'en voegt men meestal weer tot  ongeveer 10 % suiker toe.
De oudste distilleerderij van Amsterdam, de Ooievaar van de firma A. van Wees maakt een hele mooie met alleen natuurlijke kleurstoffen uit de planten zelf en een zeer zuivere smaak.
Nog nooit gedronken of gedurfd?
Deze is het proberen zeker waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten