donderdag 17 oktober 2013

Gin: Keeping up the Spirits!!!

GIN IS TERUG:  De tijd dat Gin alleen 's zomers en met een tonicje genuttigd werd is nu echt voorbij.

Er is een sterke groei in de interesse voor hoge kwaliteit Gin voor in luxe cocktails bij bartenders en top restaurateurs en hierdoor ook bij de drankenspeciaalzaken.

Dit is niet verwonderlijk als je weet hoe veelzijdig deze drank kan zijn.

De drank in zijn huidige vorm bestaat al sinds het midden van de 17de eeuw, toen de Engels soldaten van Willem van Oranje met de Hollandse jenever in aanraking kwamen en dat thuis ook gingen namaken.
Koning Willem liet toe dat iedereen Gin mocht maken, zoals de verbastering van Jenever in de Engelse volksmond ging heten.


Vanwege de 80-jarige oorlog tegen Spanje waren de troepen erg gesteld op een borrel en de jenever werd toen 'Dutch Courage' genoemd vanwege het vechtlust opwekkende karakter.
Vandaar dat een van de beste Nederlandse Gins van de firma Zuidam uit Baarle-Nassau trots de naam Dutch Courage draagt.



Gin is een drank gestookt uit graan met toevoeging van jeneverbessen en een hele reeks kruiden, bessen, zaden en wortels zodat de diversiteit binnen die categorie dranken enorm is.
Zo zijn er Gins met als onderscheidend ingrediënt komkommer, (bijvoorbeeld Hendrick's Gin, uiteraard te serveren met schijf komkommer) of die gemaakt zijn van Schotse malt, er zijn er met slechts 10 bestanddelen en er zijn er ook met meer dan 50 uiteenlopende droge en verse ingrediënten..


Gilt is een hele rijke vol smakende Gin gemaakt van Schotse gemoute gerst en 
5-voudig gedestilleerd voor extra zuiverheid en textuur.
Complexe warme smaak met mooie citrustonen en het herkenbare 'jeneverbesje' in de achtergrond verweven met specerijtonen van koriander en anijs.
Deze eigenzinnige Gin is er een om puur te drinken, de geijkte combi met Tonic werkt minder goed door het stevig moutige karakter terwijl hij wel heel warm en krachtig is.

Veel kleine stokerijen leveren intrigerende combinaties van smaken en verlevendigen zo deze lang bestaande categorie.
Omdat Gin niet hoeft te rijpen is het voor nieuwe whisky destilleerderijen ook een goed product om wat inkomsten mee te verwerven terwijl de voorraden whisky liggen te rijpen.
Zo maakt de nieuwe Blackwoods destilleerderij op de Shetlands een tweetal prachtige Gins met als onderscheidend karakter de lokaal geplukte kruiden en heeft Bruichladdich distillery op Islay zijn uiterst succesvolle 'The Botanist' met eigen eilandkruiden.

Met zo veel variatie is er altijd wel een Gin te vinden die bij je smaak past en met al die keus is het leuk proeven, want steeds tref je iets anders in je glas!


Mmm! 
Probeer het eens en schenk je gasten eens een klassiek aperitiefje in met de serieuze Fever Tree tonic en een van die mooie Gins die er te krijgen zijn.
Geniet ervan.

Bart.

1 opmerking:

  1. Thank you for sharing the interesting information I enjoyed reading them, this is exactly what I'm looking for is very meaningful to me, great.
    chivas 25

    BeantwoordenVerwijderen